Att ha ett hem som inger den stämning man föredrar är någonting som alla strävar efter. Att kunna styra mysfaktor och funktion i sitt hus eller lägenhet är viktigt för att minska ens stress men också för att må fysiskt bra så man slipper huvudvärk på grund av bländande ljus. Vad är lumen? Vad är det speciella med lampor från FLOS? Spelar watt längre någon roll? Vi reder ut begreppen!

Det är lätt att göra fel när man inte planerar sin ljussättning ordentligt innan man köper in den fräcka lampan från Flos. Att planera hur och när lamporna ska lysa hemma är det inte många som tänker på. Anledningen till att detta är viktigt är för att vi påverkas mycket mer än vad vi tror när det kommer till ljussättningen hemma.lamp

Om man söker läser lite om lumen på Energimyndigheten.se står det bland annat ”När du ska välja lampa så titta i första hand på hur mycket ljus lampan ger. Detta visas som lumen.”

Ju högre watt ju starkare ljus stämmer inte idag. Redan 2009 förbjöd EU 100-watts glödlampor och år för år så fasas de gamla glödlamporna ut och ersätts av dyrare men mer hållbara lågenergilampor. Dessa lampor behöver inte lika många watt för att lysa starkt. Idag så kollar du istället på lumen. Ju högre lumen ju starkare och mer bländad kan lampan lysa.

Planera ljuskällorna efter rum

Vi rekommenderar att du har dimmers för alla lampor så att du kan se till att ha starkt ljus när du städar eller pillar med småsaker och svagt mysigt ljus när det är kväll och få timmar kvar till läggdags. Du kan ha som tumregel att du aldrig ska behöva se ljuskällan när du går in i ett rum. När du bli bländad så måste du anstränga ögonen vilket leder till irritation och huvudvärk. Se istället till att ha lampor med skärmar eller med dimmer. Lampor från Flos har flera varianter som är bra. Flos har också en tydlig men ren stil som skapar harmoni i rummet vilket är viktigt.

Skillnad på rum

Ha i åtanke att du använder dina rum hemma på olika sätt, du vill jobba med ljuset så att det också fyller den funktion som du är ute efter. Ett bra exempel är sovrummet. I sovrummet så vill man ofta ha möjlighet att läsa. Det som är rekommenderat är att ha en lagom stark lampa fri från blå färg och den ska vara riktad. Anledningen till att du inte vill ha blått ljus är för att det blåa ljuset gör dig pigg. Att inte rikta ljuset kan vara väldigt opopulärt då din partner kanske vill ha mörkt medans du vill sitta uppe och läsa modemagasin.