I färd med att bygga hus eller bara renoverar? Glöm då inte att se till så att ni både har bra ljusinsläpp och möjlighet att få skugga – och det finns en rad olika alternativ att välja bland.

markisI Svenska Dagbladet skriver man att markiser är ett bra sätt att stänga solen ute från hemmet eller för att kunna söka skugga ute på altanen och måttanpassade markiser inom Stockholmsområdet finns att köpa på nätet. Men är detta det enda alternativt som finns? Nej, det finns en rad olika sätt att få bort solen på, men att sätta markiser kanske är det bästa valet för den som gillar att variera. Detta eftersom att man med markiser kan välja själv hur mycket eller lite sol man vill ska sippra in i ens hem, och markiser kan sätta över både stora och små fönster. Dessutom fungerar markiser många gånger även som temporära tak över altanen eller balkongen under både soliga och regniga dagar. Men om man hellre föredrar persienner eller fönsterfilm i sina fönster går det också bra, men lägg på minnet att dessa är mindre möjliga att variera mellan och är mer permanenta lösningar – dock är de bra för att motverka insyn i hemmet. Och tittar man på Persiennkompaniets Facebook-sida ser man flera exempel på hur snyggt det kan bli, oavsett om man väljer markis, fönsterfilm eller en trendig persienn.

Att tänka på vid solskydd

Den som bor i en enplansvilla, längst ner i ett lägenhetshus eller har missat att välja frostade glas till badrummet är fönsterfilm ett bra alternativ att välja. Till exempel så skriver tidningen Byggahus om hur moderna och nybyggda hus numera ofta har stora fönsterpartier och där kanske en fönsterfilm gör sig bättre än en markis, både för att hindra grannen från att se rakt in och för att släppa in mindre ljus. Dessutom skriver tidningen att rum med fönster i söderläge ofta blir ganska så varma när solen ligger på, både under vinter och sommar, och då kan det vara skönt att ha någon form av solskydd där. Med markisen får du skugga och med fönsterfilmen minskar du insläppet av ljus, så det är egentligen upp till dig att välja vilket som du tycker passar bäst – eller varför inte testa att sätta både och?