Om du har en trädgård har du säkert råkat ut för påhälsning av ett och annat skadedjur någon gång. Genom att sätta upp staket, plåtlister på pallkragar och genom att använda olika kemikalier kan du bli av med de flesta ovälkomna besökare.

Om du vill skydda växterna mot skadedjur finns det en mängd olika metoder att ta till. Du kan till exempel använda olika kemiska preparat som skrämmer iväg skadedjuren. Ett annat alternativ för att bli av med till exempel mördarsniglar är att sätta koppartejp på blomlådor och krukor. På så sätt får du ha dina växter ifred.

Kanter på pallkragen

Om du väljer att odla i en pallkrage kan det vara lätt att tro att plantorna kommer att få vara i fred. Riktigt så enkelt är det inte. Sniglar och andra skadedjur kan krypa upp på kanterna och ta sig in till plantorna. Det finns dock vinklade kanter som du kan fästa på pallkragen. Det förhindrar skadedjuren att ta sig över.

Staket mot större djur

Om du ofta har besök av vildsvin, rådjur eller liknande i din trädgård kan det vara klokt att sätta upp ett staket runt tomten. Då får växterna också vara ifred mot människor som gärna plockar en och annan vacker blomma.

Kemiska preparat

Om inga andra metoder hjälper kan du också behöva lägga ut kemiska preparat för att bli av med skadedjuren. Så kan till exempel vara fallet om dina plantor drabbas av bladlöss eller liknande. Det kan vara svårt att bli av med dem. Du kan också prova att spraya växterna med lite ättika utblandat med vatten. Olika kemiska preparat kan ha olika effekt och du kan behöva testa flera preparat innan dina växter är helt fria från sin ohyra. Fram tills dess kan det vara olämpligt att äta frukt och grönt från växterna.