pexels-photo-216943Nu börjar det bli varmare är det säsong för att måla om hus. Det behöver man göra med jämna mellanrum för att hålla bostaden i gott skick och är viktigt för att huset ska må bra under lång tid. 

När det är dags för renovering av fasaden så finns det inga genvägar, i alla fall när renoveringen gäller målning av huset. Här följer tips för målning som får huset att hålla i många år.

Flammig färg och förarbete

När färger börjar bli flammig eller har börjat flaga på några ställen så är det hög tid att måla om huset. De delar av huset som står mot solen, syd och väst slits mest och kan behöva målas oftare. Innan du börjar måla så måste du börja med ett grundligt förarbete. Annars fäster färgen inte bra och det hela kan bli förgäves. Genom att skrapa bort viss gammal färg, tvätta noga och skölja har man en bra grund för färgen. Men innan man börjar finns lite mer att fixa. Kolla så att takets stuprännor och annat är i bra skick, för behöver du göra något åt sådana delar på huset kan det generera skador på målararbetet. Och just därför är det bättre att fixa sånt innan.

Väder och verktyg

Innan du börjar måla är det viktigt att ha koll på vädret. Om det regnar på en nymålad fasad kan den bli fläckig och matt, vilket i sin tur leder till att det kan behövas målas ytterligare en gång. Bäst målarväder är en dag utan regn, lite blåst och inte för varmt, men inte heller för kallt. Och se till att ha rätt verktyg.

”Bra verktyg gör halva jobbet. Snåla inte in på färg- och verktygskvaliteten och läs alltid arbetsråden noga”, skriver ViiVilla.