Det finns många anledningar till att sätta ett staket runt sin trädgård, kanske vill man skärma av sin tomtgräns till grannen eller så vill man hålla djuren borta från ens gräsmatta – oavsett anledning så är det alltid snyggt att rama in trädgården med ett staket.

tradgard-staketAtt sätta ett staket om trädgården är både snyggt och smart att göra. På så vis ramar man både in tomtgränsen och kan hålla rådjur och andra djur borta från ens rabatter, och staket går både köpa färdigt hos till exempel https://www.flisbyab.se/produkter-ute/staket och att bygga på egen hand. Men något som man ska veta är att det finns en hel del saker att tänka på när man själv väljer att bygga staketet och inte köpa det färdigt. Till exempel skriver Vi i villa om hur man till exempel bör fundera över det rent estetiska innan man sätter igång – och vad de tipsar om är att ta en promenad i grannskapet och spana in hur grannarna valt att göra för att sedan hämta inspiration från dem.

Vilka bygglov krävs?

Turligt nog för den som är taggad på att rama in trädgården med ett staket är att inga speciella bygglov krävs, vilket man kan läsa om hos bland annat Boverket. Men vad man däremot gör gott i att tänka över när tomten gränsar mot grannens tomt är att ta en pratstund med denne om hur han eller hon känner inför att ett staket ska sättas upp. Kanske kan ni till och med dela på kostnaderna? Staketet kommer ju sitta på båda parters tomter och då är det faktiskt inte mer än rätt att man delar lika på byggkostnaden, men om grannen inte vill ha staket får då även respektera detta. Inget staket är värd en osämja med grannen.

Att tänka på när du bygger staket själv

Det finns som sagt flera saker att tänka på när du ska sätta staketet själv och en smart lista på saker att hålla i minnet har tidningen gds sammanställt:

  1. Vinden ska kunna vina genom staketet – annars finns risk att staketet brakar ihop om det blåser upp till en mindre storm.
  2. Välj ett material som håller – metallstaket är bäst men även behandlat trä fungerar men kan behöva bytas ut efter ett par år.
  3. Sätt stolparna ordentligt – det är den som håller staketet uppe så var noggrann när du sätter dessa i marken.
  4. Se till att vatten ska kunna rinna bort – för att undvoika fuktskador är det viktigt att staketet låter vattnet rinna av.
  5. Passaren är den bästa vän under bygget – glöm inte att passa så staketet blir rakt.