Bland de som bor i hus eller villa och har en egen trädgård har de på senaste år blivit väldigt populärt med en personlig trädgård och att odla mycket eget. Denna trend har även smittat av sig på människor som bor i lägenhet, som i allt större utsträckning odlar på balkonger, i gemensamma utrymmen med grannar, på kolonilotten eller på landet.
Bor man i hus eller villa och vill göra något speciellt med sin trädgård kan det vara lämpligt att anlita ett proffs för att allt ska bli yrkesmannamässigt gjort, läs mer om trädgårdsarkitekt Stockholm. Detta också för att huset inte ska bli fuktskadat av felplacerad växtlighet eller och för att odlingarna ska må bra och frodas. Sedan är det fritt fram att odla och påta bäst man vill.
Odla på balkongen
Oavsett om man bor i hus, villa eller lägenhet så kan man odla själv, det gäller bara att göra det utifrån de förutsättningar man har. Trenden kring att odla själv grundar sig i avslöjanden om besprutning, GMO och miljöförstöring kring odlingar och nu vill allt fler odla giftfritt. Bor man i en lägenhet med växlande sol på balkongen eller söderläge fungerar det alldeles utmärkt att odla allt från Flitiga Lisa, Fuchsia, Begonior, bladväxter utan blommor och generellt växter med tjockare blad, tipsar trädgårdsmästaren Bosse Rappne om. Citronträd, chiliplantor och tomater funkat också utmärkt under sommarperioden, sedan får plantorna flytta in. Att tänka är att ohyra på balkongväxter utvecklas lättare om balkongen är inglasad eftersom det då blir torrt och varmt. Se därför till att vattna, spraya vatten och ha öppet så mycket som möjligt.
Hösten är här
Såhär säger trädgårdsexperten Annika om att höstfixa trädgården:
”Löven faller från träden men det är inte alltid nödvändigt att räfsa bort dem från gräsmattan. Mindre löv, som exempelvis från björken, kan vara nyttigt för gräsmattan. Men de får inte täcka helt, då riskerar man snömögel i gräset under vintern. När du höstfixar i trädgården så kan du också använda en del av löven du räfsar till att vintertäcka rabatter och kupa rosorna med. Du gör en kulle över själva ympstället på rosen för att skydda dem från kyla. Se också till att vintergröna växter får en rejäl rotblöta inför vintern. Exempelvis rhododendron får lättare att klara vintern om de får ordentligt med vatten innan vintern kommer.”