plant-163393_1280Det har blivit allt mer poppis att skapa någon typ av insynsskydd mot sina grannar, och vad är då inte snyggare än att plantera en tät och ståtlig tujahäck? Här tipsas det om hur du lyckas med din tujahäck – för det är inte helt lätt om man inte vet vad man pysslar med.

Du kan plantera en tujahäck för att rama in din trädgård, skapa ett snyggt insynsskydd eller helt enkelt bara för att du kanske gillar tujabusken. Tujan har kommit att bli så poppis på grund av sitt sätt att växa smalt, men för att sedan bredda sig med tiden och just eftersom den håller sig grön även om vintern.

Hur ska man plantera?

Tujor är tåliga buskar som kan planteras både i skugga och soligt läge. Men de gäller ändå att ha koll när det kommer till plantering. Jorden där tujan planteras ska vara mullrik och väldränerad, detta för att plantorna inte mår bra av att stå i vatten under vintern. Plantera med fördel under våren och hösten, detta för att rötterna ska hinna rota sig innan vintern kommer. Där tujorna ska grävas ner bör det vara grävt minst 40 x 40 centimeter, och marken i botten ska vara fast för att buskarna inte ska sjunka. Små tujor planteras ungefär 3-4 stycken per meter, och de större sätts två och två per meter.

Skötsel

När tujahäcken är på plats är det dags att sköta den på rätt sätt. Vattna den kontinuerligt, speciellt om den är placerad i solen, och se till att klippa på rätt sätt. 

Tyvärr är det ovanligt med vackra tujahäckar som bildar visuell enhet och orsaken är försummad klippning. De ser ofta istället ut som solitärer på en rad, den sk ”toblerone-effekten”, säger tujaexperten Cajsa Jacobsson till Byggahus.se.