Det är lätt hänt att drabbas av mögelproblem i hemmet men vad är det egentligen som ligger bakom och hur kan du bli av med problemen?

Om du har fått in mögel i ditt hem kan det vara bra att ta tag i saken så snart som möjligt. Genom att låna eller köpa en bra avfuktare kan du göra omgivningen torr så möglet inte trivs. Det är troligen fukt som orsakat möglet från början. Men vad mer kan du göra?

Vad orsakar mögel?

En sak som är bra att känna till: mögel är inte så farligt att drabbas av som man kanske tror, och det är väldigt vanligt att ha mögel i hemmet. Ofta vet du dock inte om det förrän fläckarna syns tydligt, men då kan möglet redan ha spridit sig. Orsaken till mögel är ofta fukt och bor du i ett hem med mycket fukt inomhus är risken alltså stor att du har mögel också. Men ibland han du fått med dig mögelsporerna på annat håll. Har du exempelvis handlat kläder eller möbler på second hand kan dessa ha burit med mögelsporer som sedan smittar till ditt hem – något som är värt att tänka på innan du shoppar!

Hur kan du bli av med mögel?

Om du har drabbats av mögel i ditt hem bör du först och främst ta reda på vilken typ av mögel det är och var det finns. Om det finns mögel i hela hemmet kan du behöva sanera allt. Om det bara är en möbel eller en dörr som drabbats kan du komma undan lite lättare. Om det är på grund av fukt du fått mögel måste du först skrubba bort allt mögel och sedan sätta in en avfuktare som gör rummet torrt. När du har gjort det kan du ta nya prover och se om möglet fortfarande är kvar. Om läget är riktigt illa kan du behöva anlita ett saneringsbolag som kommer och sanerar hela ditt hem. Om du bor i hyresrätt bör du dock alltid kontakta hyresvärden så fort du upptäcker minsta tecken på mögel.