hyacinterJulen börjar närma sig med stormsteg och vad är då inte finare än att pynta sitt hem med diverse julblommor? Hyacinten är en klassisk julblomma som i vanliga fall brukar planteras i en stor grupp tillsammans med julstjärnor. Här följer inspiration på hur du kan plantera hyacinter till jul – på ett nytt sätt. 

Vi har tidigare skrivit om att det är populärt att ha en egen odling på balkongen eller i trädgården. Men nu är vintern här och det är tid för att plantera annat – nämligen julblommor! Att pynta sitt hem inför jul är himla mysigt, och ofta har man samma blommor i hemmet året om, förutom på julen. Då köps och planteras blommor som julstjärnor och hyacinter för att skapa stämning i våra hem. Hyacinten är en väldoftande och lättskött blomma som är omåttligt populär, men tyvärr kan man bli ganska trött på den där vanliga blomgruppen med hyacinter och julstjärnor som brukar införskaffas till juletider. Därför kan det vara roligt att låta hyacinten vara i centrum och plantera den på ett nytt och lite roligare sätt.

Hyacinttårta på 30 minuter

I Expressen kan man läsa om Håkan Gidestrand och hans hyacinttårta, som kom till genom att han planterade hyacinter i mitten av en tårta av mossa. Till detta använde Håkan 4 hyacinter, 2 runda kakbottnar av oasis, grön mossa, kniv, tunn myrtentråd och ett fint band. Det ungefär 30 minuter att ordna tårtan, och den blir otroligt vacker. Ett roligare inslag bland alla klassiska julgrupper av blommor helt enkelt.

”Om tårtan står inomhus slår hyacinterna ut ganska fort, så ett tips är att sätta i nya, alternativt förvara tårtan svalt. Den kan till exempel ställas ut på balkongen och tas in när det passar. Då håller den sig väldigt länge.” Säger Håkan.