Våren är en arbetsam tid för den som vill anlägga sin trädgård. Många hungrar efter nya odlingsprojekt och utmaningar – men det är inte bara vi människor som hungrar på våren. Efter en lång, bitter vinter är det många rådjur som letar sig till människornas trädgårdar. Här finns ju massor med ätbart, dessutom riktigt goda saker. Få tänker nog på rådjur som ett skadedjur, men tyvärr gör de mer skada än nytta i din trädgård.

”Ja visst gör det ont när knoppar brister”. Nog tänkte inte Karin Boye på rådjur i trädgården när hon skrev sin berömda dikt – men visst gör det ont för många trädgårdsfantaster därute att se sina rosenknoppar uppätna på vårkanten. Dina lökar är också en riktig festmåltid för de till synes vackra och harmlösa djuren. På Skadedjursbutiken kan du köpa en smart rådjursskrämma som med hjälp av höga frekvenser skrämmer bort rådjuren. De stör inte dig, och de är inte dåliga för miljön! Hur smart som helst.

Rådjuren förstör din trädgård

Rådjuren har sedan länge listat ut att det är relativt tryggt att röra sig i mänskligt bebodda områden. I våra trädgårdar och soptunnor finns gott om mat. Många experter beskriver våra trädgårdar som ett uppdukat smörgåsbord för rådjuren. Här finns äppelträd, lökar och rosenknoppar. Det är dessutom svårt att plantera växter som rådjuren inte tycker om. Kniper det äter rådjuren nästan vad som helst.

Under riktigt bittra vintrar får rådjuren det svårt att hitta mat. Många väljer då att lägga ut lite mat till rådjuren, som är förvånansvärt dåligt anpassade till det kalla klimatet. Visst kan man göra det, men det kan också skada. Det finns sätt att hjälpa rådjuren under vintrarna utan att de behöver nafsa runt i ens trädgård eller skada deras magar, läs till exempel Jägareförbundets rekommendationer.

Självklart är det inte roligt att ditt planterade äppelträd är dött på våren. Vintern i sig klarar trädet av med lite grundläggande hjälp, men det är svårare att hålla borta rådjuren som älskar späda träd. Förutom ultraljudsskyddet kan man riva lite tvål över rabatterna. Ett staket räcker inte för rådjuren, såvida du inte bygger riktigt högt.