Vill du bygga en härlig uteplats eller anlägga en fin och praktisk gång i trädgården? Funderar du på hur du gör det på ett så enkelt och prisvärt sätt som möjligt? Då finns det några grundläggande saker att ta hänsyn till, som en tydlig plan och ett bra grundarbete.

Nummer ett vid planeringen av en trädgård är att satsa på bra material som håller länge. Genom att lägga tid på planering av hur du ska lägga stenarna minimerar du inköpskostnaderna. Hos Alltisten hittar du till exempel marksten och granit som passar för både uteplatser och stengångar, så köp sten online här redan idag! Du kan enkelt får din leverans hem till dörren utan att behöva hyra släp och lasta i och ur tunga stenar.

Så väljer du rätt sten

Vilken typ av sten som passar bäst för just din altan eller gång beror på flera olika faktorer. Självklart spelar priset roll och därför är det smart att i lugn och ro leta fram en stentyp som passar både för din trädgård och din budget. Även utseendet på stenen har stor betydelse eftersom olika typer av sten passar bra i olika trädgårdar. I en minimalistisk trädgård är det snyggt med en stram stil medan en romantisk trädgård fungerar bättre med en mer oregelbunden stenyta. Även den praktiska funktionen är viktig att ta hänsyn till vid valet av sten, till exempel om du ska anlägga ett utekök i din trädgård.

När du har bestämt dig för vilken typ av sten du ska ha och hur många plattor som kommer att gå åt är det dags att påbörja grundarbetet. För lyckas med din stenläggning behöver du vara noggrann med underlaget. Det är viktigt att gräva bort gräsmatta och jord en bit ner i marken och lägga en fiberduk i botten. Innan det är dags att lägga stenarna behöver du också fylla på med bergkross, samt jämna till ytan för att skapa en stabil grund.