Hur skapas drömträdgården och var kan du hitta inspiration om detta? Vad är egentligen hemligheten bakom rosor och deras ideala plats att växa och gro på?

blommaI Vi i villa skrivs det om familjen i Linköping som vann sin drömträdgård med en make-over på 100 000 kronor. Så lyckligt lottade är inte alla, de flesta får allt påta själva i sin trädgård för att få den så som de vill. Men hur skapar man egentligen en drömträdgård? Svaret blir lite olika beroende på hur man föreställer sig att denna trädgård skulle se ut. Är det en rosenlund du tänker dig, med klängande rosenkvistar på ditt altanräcke och en gång till en bänk längst in i bersån? Eller är det en trädgård med mycket yta att röra sig på och stora lövträd att hänga upp gungor i samt träd att plocka äpplen från? Det smartaste du kan göra är att innan du sätter igång, skriva ner dina tankar och idéer. Varför inte ta inspiration från trädgårdsmästarnas trädgårdar, som går att läsa mer om i Expressen bland annat.

Trädgårdskonstnärens trädgård

I artikeln får vi följa med en trädgårdskonstnär och trädgårdsmästare som hittade ett litet hus med tillhörande trädgård när hon flyttade tillbaka från flera år utomlands. Huset behövde renoveras men trädgården hade något särskilt över sig. Nu är det ett litet grönt paradis ett par hundra meter från vatten att bada i om somrarna. Hennes hemlighet för att få rosor att växa och blomma extra tidigt är att plantera dessa vid stenmurar eftersom sten alstrar värme och skapar ett litet microklimat.

Trädblommorna som doftar

För den som älskar blommor och särskilt magnolior är denna artikel i Sköna hem värd att läsa, där ges alla tyipsen på hur man får sitt magnoliaträd att blomstra genom rätt beskärning. Samt vad som är så signifikant med denna mycket älskade blomma, magnolians blomknoppar bildas nämligen redan föregående sommar och är då håriga för att skyddas mot nattfrost och kyla under vinter och tidig vår fram tills att det är dags att brista.