Att ha fördelen att sitta på ett drömhus är trevligt både för själen, men också för den framtida plånboken. Ett bolån är nämligen det bästa sättet du kan spara pengar på inför framtiden, både till din pension eller till efterföljande generationer i din släkt. Men med amorteringskrav är det många som ställs utanför den möjligheten.

När de nya amorteringskraven sattes i praktik var det många som reagerade. För det första blev det ju dyrare att bo för folk med bolån, men inte nog med det. Fler banker började ge avslag på vanliga människors lån. Det som inte diskuterades närmre var att bolånet är, i alla fall för Sveriges del, den absolut bästa sparandeformen. När folk nekas bolån, minskar också deras framtida utsikter och pension.

Ett bra lånelöfte är ett bra sparande

Självklart bör man se till att ha ett privat sparande till sin pension, så att man utan strre problem kan köpa sig ett litet drömhus någonstans där man kan ägna många och långa sköna dagar på landet. Men för många blir det inte så att man aktivt lånar och lägger undan. Det beror inte på att folk är dumma, tvärtom – sparande är dyrt i Sverige. Därför har bostaden och bolånet blivit den absolut bästa och mest effektiva sparandeformen. Men nu lämnas folk utanför, eftersom bankerna säger nej. Detsamma gäller om man vill spara till sitt barn. Sitter man då utan bostadsrätt och utan något privat sparande, då blir det inte särskilt lätt för efterföljande generation att ta sig fram i dagens samhälle. Varannan svensk vill förstås hjälpa sitt barn med ett sparande, men om möjligheterna tas ifrån en, vad ska man då göra?

Lyckligtvis är det inte alla banker som säger nej. Samtidigt kan man tycka att alla de människor som får det svårare att ta bolån kan spara på andra håll. Till dess får man vända sig till mindre banker, de brukar ofta ha lägre krav och kan ha en mer skräddarsydd lånevariant till dig som har betalningsanmärkningar eller liknande.