Renovering och hemmabyggen är det många som ägnar sig åt, vissa projekt svårare än andra och det gäller att veta när det är dags att ta in experthjälp – vilket man kan behöva vid till exempel stora fasadarbeten, men mycket går också att göra själv.

renovering-hus-fasad-mindreAtt renovera själv på egen hand är det många som gör, men allt kan man faktiskt inte ta sig an själv. En av dessa åtgärder är till exempel att göra en fasadrenovering av byggnader med putsade fasader, det blir både kostsamt och är krångligt när man ska ta sig an detta själv. Turligt nog finns många som erbjuder bra fasadrenovering i Stockholm och på andra platser runt om i landet för dessa tillfällen, men självklart finns viss fasadrenovering man kan ta sig an själv också – som att till exempel sätta en helt ny fasad. Det är något som tidningen Byggahus tipsar om och har även listat vilken typ av olika fasader man kan välja bland när man ska bygga en helt ny. Något att tänka på är dock att om man bor i flerbostadshus och bestämmer sig för att genomföra en större fasadrenovering eller putsning av fasaden kan hyror och avgifter för de boende komma att höjas, vilket är något som hände på Gotland. Sveriges Radio skriver bland annat att deras kostnader efter renoveringen sköts i höjden med flera tusenlappar, och det kan vara något att fungera på innan man gör renoveringen så att kostnaderna efteråt inte kommer som en chock. Då kan det vara bättre att ta hand om sin befintliga fasad istället för att göra en totalrenovering och hur man går tillväga för att göra detta utan experthjälp finns att läsa om i tidningen Villaägarna som beskriver hur man till exempel lagar sprickor och får bort smuts.

Att blästra fasaden är ett sätt att rengöra den på innan uppfräschning och renovering, i denna video ser du hur det går till: