Dags att genomföra en stor renovering? Då kan det vara läge för ett större lån för att kunna finansiera sitt projekt – men ska du låna finns en hel del saker att ta med i beräkningen.
När man behöver ta ett lån för att finansiera ett byggprojekt såsom en renovering finns en hel del saker att lägga på minnet för att ta det bästa lånet möjligen. Först och främst är det till exempel viktigt att bara låna från seriösa långivare som har Finansinspektionens godkännande som aktör på marknaden. En sådan är till exempel bluestep.se som nu fått tillåtelse att gå från vanlig långivare till att faktiskt klassas som en riktig bank. Men man ser inte sig själva som en konkurrent till de befintliga bankerna utan snarare som ett komplement. Bluesteps VD Öyvind Thomassen äger bland annat till Dagens Industri:
”Vi hjälper kunder som av någon anledning inte får lån hos de traditionella bankerna, något vi ser ett ökande behov av. Vårt slutmål är faktiskt att våra kunder ska kunna få lån i de traditionella bankerna så de får billigare ränta. Vi kan inte matcha den ränta som de stora bankerna erbjuder, men om vi kan hjälpa kunderna på vägen känner vi att vi är med och bidrar och spelar en viktig roll i samhället”
Så vill man få ett schyst lån från en schyst långivare är dessa alltså några att kika närmare på. Men självklart är det fler saker att tänka på när man tar ett lån. Något som bland annat Hallå Konsument skriver om är att det faktiskt finns fler än en typ av lån att välja bland. Du kan till exempel välja att ta bolån, privatlån, snabblån eller medlemslån men vilket du bör ta handlar förstås om vad det är du ska använda pengarna till. Ett bolån kan till exempel inte användas vid en renovering utan lånas, som dess namn avslöjar, endast när det är dags att göra ett bostadsköp. Vill man låna till renoveringen är det istället ett av de andra typerna av lån man bör satsa på, och vilket som passar bäst är upp till en själv att avgöra. Något att tänka på är dock att en renovering hemma kan komma att påverka din amortering genom det nyinförda amorteringskravet, något du kan läsa mer om hos dinapengar.se.