Grönsaksodling i pallkrageOdling i pallkragar har flera fördelar. Det kallas ibland odling för lata och smarta, och det beror på att det är ett sätt att odla som kräver mindre arbete. Pallkragar är vanligast i trädgårdar, men man kan även ha pallkragar på kolonilotten eller på balkongen.

En pallkrage är ett tillbehör till en lastpall, men det har blivit så populärt att odla i pallkragar att de numera också finns att köpa i trädgårdsbutiker. Har man tur kan man också hitta dem billigt på exempelvis Blocket. Kragarna är stapelbara, vilket gör att man kan bygga en högre odlingslåda för växter med djupa rotsystem, som potatis eller andra rotfrukter. För sallad, örter och andra växter vars rötter inte går så djupt kan det räcka med en pallkrage.

Det är viktigt att grunda bra när man ska odla i en pallkrage. Vad man lägger i botten beror på var pallkragen står. Utomhus kan man lägga blöta tidningar i botten, om man inte har besvär med flerårigt ogräs. Då är det bättre att täcka bottnen med markväv. Och om man har pallkragen på en balkong bör man täcka botten med plast som man häftar fast en bit upp på insidan av pallkragen. Häll på lecakulor (två säckar om pallkragen har standardmått) för dränering, och fyll på med en blandning av planteringsjord och kogödsel.