En vinterträdgård betyder oftast en inglasad uppvärmd plats där man kan odla massa gröna växter även under vintern. I en  bredare bemärkelse kan det vara en härlig trädgård med vacker belysning som mn kan njuta av och promenera i även under vinterns kallaste dagar. Oavsett vilket som passar dig så tycker vi du ska låta inspirationen flöda.

Vi har tidigare skrivit om att skapa en drömträdgård och hur man hittar inspiration. Nu tänkte vi säsongsanpassa och skriva om hur du kan anlägga din alldeles egen vinterträdgård. För visst låter det mysigt att kunna känna doften av en prunkande trädgård mitt i vintern!

Om ni någonsin besökt en botanisk trädgård brukar det ju både finnas en utomhusdel, en växthusdel och en inomhusdel. Idag när de gröna växterna är så trendiga sitter det helt rätt att anlägga en vinterträdgård tycker vi! Det behövs inte mycket utrymme, men det bör vara uppvärmt. Kanske har du en inglasad balkong? Då kan du experimentera med dina möjligheter. Till julen placerar du förstås ut lite tomtar och troll som får gästerna att känna sig som i en sagovärld.

Sydfranskt i Svedala…?

I sydsvenskan kan vi läsa om ett boende för seniorer som planeras bli byggt med en fantastisk vinterträdgård med parkbänkar och skymningsbelysning. Otroligt inspirerande läsning:

”Här ska klimatet vid franska rivieran återskapas med hjälp av en stor solfångare och en klimatanläggning som bidrar till en temperatur som pendlar mellan 10 och 25 grader beroende på årstid och väder.

Sydliga växter, soffgrupper, porlande vatten, stigar och boulebana ska bidra till trivsel och gemenskap bland de boende.”

Har du inte möjlighet att anlägga en inomhusträdgård är ditt alternativ att ordna det riktigt mysigt och promenadvänligt ute istället. Sätt ut granar, belysning och små skulpturer för vinterns alla associationer!